(Her)bekijk het lab en raadpleeg de belangrijkste inzichten rond het thema van voedselongelijkheid
.png)
Herbekijk het volledige webinar of spoel meteen door naar de relevante topics via de agenda hieronder.
Verwelkoming door Katrien Verbeke (Local4Food)
Wat is voedselongelijkheid? Sofie Van Keymeulen (Gezond Leven)
Inspirerende praktijkcases:
° 't Voedselverbond uit Turnhout: de solidaire winkel met maaltijdcheque systeem (Chris Dielis van vzw T''ANtWOORD, vereniging tegen armoede en uitsluiting)
° ’t Winkeltje in Pajottenland: intergemeentelijk voedselhulp organiseren (Ann Colpaert)
° De Combi in Aalst: het sociaal buurtrestaurant voor alle Aalstenaars met focus op plantaardig (Tom Callens van vzw Stroom en Lien De Bruyn ambtenaar Stad Aalst)
° OCMW Westerlo: inzetten op voedselvaardigheden (Ilse Warnier)
Toelichting toegankelijkheidssscan (Gezond Leven)
° Lokaal bestuur Roosdaal: ervaringen met de voedselongelijkheidsscan (Margot Van Oudenhove)
° Een succesvol inclusief buurtrestaurant runnen of ondersteunen? (Cfr De Combi in Aalst)
- Noem het een buurtrestaurant ipv sociaal restaurant
- Zorg voor expertise bij chefs rond bv plantaardig koken
- Zorg dat je personeel lokaal goed verankerd is
- Zet in op sociale media
° Succesvolle groepsdynamieken of individuele ondersteuning? Beide kunnen werken. Maaltijdcheques in Turnhout ipv voedselbedeling blijkt succesvol én speelt in op een vraag van gezinnen.
° Andere trajecten, zoals een samentuin en kookworkshops in Westerlo, zijn impactvol omdat ze inspelen op sociale begeleiding en ruimte bieden voor gesprekken die verdieping bieden in voedselvaardigheden.
.png)