2/11/2025

Voedselomgevingen: take-aways & opname online lab (23 oktober)

(Her)bekijk het lab en raadpleeg de belangrijkste inzichten rond voedselomgevingen

Opname online lab voedselomgevingen 23/10/2025

Herbekijk het volledige webinar of spoel meteen door naar de relevante topics via de agenda hieronder. 

Agenda van het online lab rond voedselomgevingen:

° Burgerinzichten uit De Grote Voedselkaart (Stefanie Vandevijvere van Sciensano)

° Lokale besturen aan het woord:
- Lokaal verhaal van Hap&Stap: hoe stad Mechelen met kaarten, cijfers en inzichten aan de slag ging (Anne Wittevronghel, Stad Mechelen)
- Buurtkar Bornem: het verhaal van een mobiele buurtwinkel (Bart Develter, medewerker Buurtkar)
- Inspiratie uit het Nederlandse Overbetuwe: gezondheid in alle beleidsdomeinen, tot in de supermarkt (Trudy Wolters-Jansen)
- Voorbeeld uit Gent: Een boerenmarkt in een voedselwoestijn.  (Ruben Arnaerts - Stad Gent)

° Ondersteuning voor lokale besturen:
- De Hap&Stap toolbox (Sara Claeys van Gezond Leven)
- De Grote Voedselkaart en juridisch instrumentarium (Stefanie Vandevijvere van Sciensano)

De belangrijkste take-aways

Uit De Grote Voedselkaart:

  • Bereikbaarheid van een voedselpunt is bij uitstek de belangrijkste reden om ergens voeding te kopen. 
  • Heel wat aankopen of horecabezoeken gebeuren met de fiets of te voet, zeker in een stedelijke omgeving. 
  • Burgers zijn vragende partij voor meer aanbod uit de korte keten in hun buurt.

Uit de praktijkcases:

  • Durf klein te starten en te experimenteren
  • Zorg meteen voor cijfers die de impact onderbouwen
  • Zoek gemotiveerde partners om mee samen te werken (en ja, die kunnen ook uitbater zijn van een supermarkt)
Vraag en antwoord

De antwoorden op de vragen die tijdens het online lab via de chat werden gesteld, worden eerstdaags toegevoegd.

Bekijk meer informatie en bronnen via de themawijzer over voedselomgevingen

Laatste artikels