3/12/2025

De eiwitshift: take-aways & opname online lab (26 november)

(Her)bekijk het lab en raadpleeg de belangrijkste inzichten rond de eiwitshift

Opname van het Online lab eiwitshift 26/11/2025

Herbekijk het volledige webinar of spoel meteen door naar de relevante topics via de agenda hieronder.

Agenda van het Online lab

00:00 - 09:30 I Introductie, agenda, schets aanwezigen en uitdagingen door Local4Food

9:30 - 26:00 I Toelichting de eiwitshift en halfhalf narratief door Enya Wynants van Departement Omgeving

26:00 - 35:45 I Inzetten op communicatie en burger activatie met Vanessa Debruyne van ProVeg België

35:45 - 43:00 I Duurzame aankopen & catering met Tom van FoodAtelier César

43:00 - 55:00 I Samenwerking met landbouw & lokale producenten met Eva Kerselaers van de Vlaamse Landmaatschappij en eerder Landbouwmedewerker bij Stad Gent en Evert Bessemans van de dienst lokaal Mondiaal beleid Stad Sint-Truiden

55:00 - 01:10 I Wat nu? Delen inzichten uit de break-outs en afsluitende ronde

De bijhorende slides van het Online lab

Bekijk de slides van Local4Food of de voorbeelden vanuit ProVeg die gedeeld werden door Vanessa Debruyne.

De belangrijkste take-aways

Inzetten op 'de eiwitshift op je bord' mag uitdagend lijken, maar er zijn vele geslaagde praktijkvoorbeelden van hoe je laagdrempelig en stap voor stap aan de slag kunt gaan. Bijvoorbeeld door het te koppelen aan andere thema’s of campagnes (bv. Erfgoeddag, Week van goed eten).

In de opname van het Lab en in de slides vind je deze voorbeelden terug. Er is ook ondersteuning en inspiratie vanuit de Green Deal Eiwitshift op je bord 2.0 of door een mentoringsessie in te plannen.

1. Communicatie & burgeractivatie

‘Lekker’ is de belangrijkste hefboom, niet overtuigen. Zet in op smaak en plezier: focus campagnes op lekkere, aantrekkelijke plantaardige opties in plaats van op morele argumenten.

Gebruik nudging en alternatieve insteken in plaats van klassieke communicatie vooraf. Focus op inclusie en laat resultaten eerst voor zich spreken; communiceer daarna pas. Benadruk positieve motivatoren zoals “fuel” (energie, gezondheid).

2. Duurzame aankopen & catering

Vers en lekker koken is in veel keukens praktisch moeilijk. Lokale besturen geven ook aan dat scholen vaak “niets te zeggen hebben” omdat de catering centraal via koepels wordt. Zoek dus naar manieren om beslissingsorganen mee te krijgen - een zorgvuldige, evenwichtige aanpak is essentieel. Werk op koepelniveau: start het gesprek met centrale cateraars en koepelorganisaties om lokale autonomie te vergroten.

Kies voor warme bulkmaaltijden: vermijd individuele verpakkingen om voedselverlies en kosten te reduceren.

3. Samenwerking met landbouw & lokale producenten

Lokale besturen worstelen met gebrek aan locaties voor eerste verwerking en aan opslagruimte in keukens. Investeer in kleinschalige, gedeelde verwerkingsinfrastructuur.

Neem tijd om landbouwers te bereiken en duurzame samenwerking op te bouwen. Neem vanaf het begin de financiële realiteit en mogelijke verkoop van gronden mee, en zoek binnen die context naar werkbare oplossingen.

Verken publieke gronden strategisch: verken flexibele pachtformules en inspirerende voorbeelden om lokale productie te versterken én politiek draagvlak te creëren.

Alle informatie vind je gebundeld terug op de Themawijzer Eiwitshift

Laatste artikels