Regionale voedseldag

Wees erbij op de eerste Regionale Voedseldag in Antwerpen

Als beleidsmakers, bedrijven, organisaties en burgers bundelen we op 23 februari samen de krachten voor een duurzame voedseltoekomst!

Icon
Wanneer?
23/2/2026 9:00
Icon
Duur:
De hele dag (afsluit rond 16.30u)  
Logo
Waar?
De studio, Antwerpen

Daar waar innovatie en lokaal voedselbeleid elkaar versterken

Op maandag 23 februari staat innovatief en toekomstgericht lokaal voedselbeleid helemaal centraal! Deze dag is er voor lokale beleidsmakers, organisaties, bedrijven, onderzoekers, producenten en geëngageerde burgers die samen willen werken aan een duurzaam voedselsysteem. Stad Antwerpen verwelkomt ons in De Studio, de culturele hotspot van de stad. Zien we je daar?

Voormiddag: we starten de voormiddag met een treffende keynote die je meteen aan het denken zet over de toekomst van lokaal voedselbeleid. Daarna kies je een break-outsessie die bij jouw uitdagingen past, gaande van workshops rond publieke gronden over stadslandbouw en innovatieve hubs tot matchmaking tussen lokale producenten en afnemers. 

Namiddag: na de lunch duik je opnieuw in een break-outsessie, waar je ideeën uitwisselt met andere voedseldenkers en veranderaars. Daarna trekken we eropuit, genoeg stilgezeten. Trek je wandelschoenen en warme jas aan, want tijdens een inspiratiewandeling ontdek je twee plekken in de buurt waar lokaal voedselbeleid écht tot leven komt. Je ziet en voelt wat er allemaal mogelijk is in de praktijk.

Voorafinschrijvingen geopend!

Meld je nu met enkele klikken aan en je wordt als eerste op de hoogte gebracht van de officiële inschrijvingen en het definitieve programma.

Bekijk het voorlopig programma

9.00 tot 9.30 uur | Ontvangst met koffie en thee
9.30 tot 9.45 uur | Verwelkoming door Local4Food en Stad Antwerpen
9.45 tot 10.15 uur | Keynote "Het komt goed met ons eten" van Joris Relaes (ILVO)

Komt het goed met ons eten? Joris Relaes (ILVO) neemt ons mee in een verhelderende én hoopvolle blik op de toekomst van ons voedsel. In een wereld waar klimaatstress, schaarste en polarisatie de toon lijken te zetten, laat hij zien dat er juist nu een rijk palet aan oplossingen klaarstaat: van microben die eiwitten maken tot bodems die opnieuw tot leven komen en technologie die boeren en consumenten verbindt. Relaas prikt door doemdenken heen en toont hoe wetenschap, innovatie, beleid en onze eigen dagelijkse keuzes elkaar kunnen versterken. Een energieke uitnodiging om anders te kijken naar wat op ons bord ligt en samen te bouwen aan een duurzaam, veerkrachtig en gezond voedselsysteem. Het komt dus goed met ons eten.

10.15 tot 10.45 uur | Panelgesprek
10.45 tot 11.00 uur | Ochtendpauze
11.00 tot 12.15 uur | Break-out sessies rond verschillende voedselthema's

Break-out sessie 1 I Iedereen mee aan tafel: hoe betrek je kwetsbare groepen in voedselinitiatieven? 
Break-out sessie 2 I Van verspilling naar waarde: innovatieve samenwerkingen tegen voedselverlies
Break out sessie 3 I Onze omgeving beïnvloed wat we eten! Wat nu? (Over de impact en instriumenten rond reclame)
Break-out sessie 4 I Van boer tot bord: uitdagingen en inspiratie voor lokaal kopen

(Bekijk alle break-out sessies hier binnenkort in detail)

12.15 tot 13.15 uur | Lunchpauze + Experten speeddate  

Wil je tijdens je lunch extra gevoed worden met frisse voedingsexpertise? Schuif dan zeker aan voor een speeddate met een expert. Kort, krachtig en inspirerend... de ideale manier om je netwerk te verrijken én je blik te verruimen.

(Geen blind date, ontdek de aanwezige experten hier binnenkort)

13.15 tot 14.15 uur | Break-out sessies rond verschillende voedselthema's  

Break-out sessie 1 I Aan de slag met voeding op school
Break-out sessie 2 I Grond voor groei: kansen voor lokale voedselproductie op publieke gronden
Break out sessie 3 I Voedselkracht van onderuit: hoe burgers het verschil maken
Break-out sessie 4 I Plantaardig, lokaal en circulair: horeca als motor voor verandering

Bekijk alle break-out sessies hier binnenkort in detail

14.15 tot  14.30 uur | Namiddagpauze
14.30 tot 16.30 uur | Vertrek op inspiratietocht

Genoeg stilgezeten! Kies één van onderstaande fiets- of wandeltrajecten en zie hoe lokaal voedselbeleid tot leven komt in Antwerpen. 
Traject 1 I Wandelroute
Traject 2 I Wandelroute
Traject 3 I Fietsroute

(Bekijk de inspiratietochten hier binnenkort in detail)

Waar en wanneer?

Maandag 23 februari 2026 van 9u00 tot 16u30

De Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

De Studio in Antwerpen bruist van creativiteit en verbindt cultuur met actuele thema’s als voeding, duurzaamheid en samenleven – een plek waar kunst en maatschappij elkaar inspireren!

Praktisch

  • Mobiliteit en bereikbaarheid van De Studio: MET DE TREIN: Neem de trein naar Antwerpen‑Centraal. Vanuit het station wandel je in ongeveer 10 – 15 minuten naar De Studio. Met tram en bus: De Studio is goed bereikbaar met de tram: lijnen 4, 7, 12 en 24 stoppen in de buurt. Ook buslijnen 1, 13, 22 en 290 brengen je dichtbij. MET DE AUTO De Studio bevindt zich in de binnenstad van Antwerpen, dus hou rekening met de lage-emissiezone en beperkte parkeermogelijkheden.  Er is geen privé parking bij De Studio zelf vermeld. Je kunt een openbare betaalparking in de buurt gebruiken.
  • Deelnameprijs: Deelname aan het event is kosteloos.
  • Kan je toch niet komen? Laat dit vóór 14 februari weten via info@local4food.be, zodat iemand anders je plaats kan innemen en we voedselverlies vermijden. Meld je niet tijdig af, dan rekenen we een no-show fee van €50 aan (behalve bij ziekte of andere geldige redenen).
No items found.

Voorafinschrijving

Maak snel werk van je voorafinschrijving en je wordt als eerste op de hoogte gebracht van de officiële inschrijvingen en het definitieve programma. 

No items found.