Online lab

De eiwitshift: van plantaardig aankoopbeleid tot bewustwordingscampagnes

Zet in op de shift naar meer plantaardige voeding op verschillende niveaus binnen je beleid.

Icon
Wanneer?
26/11/2025 10:00
Icon
Duur:
1.5 uur
Logo
Waar?
Online

De overgang naar een meer plantaardig en duurzaam voedingspatroon - de eiwitshift - speelt een belangrijke rol in de klimaat- en gezondheidsdoelstellingen.

In dit online lab kijken we hoe je als gemeente op verschillende manieren aan de slag kunt gaan met de eiwitshift. Je krijgt inspirerende voorbeelden, praktische handvatten, en we zetten samen de eerste stappen. Na dit lab heb je een concreet, globaal plan om de eiwitshift in jouw gemeente op gang te trekken op één van de volgende drie pistes: communicatie & burgeractivatie, duurzame aankopen & catering of samenwerking met landbouw & lokale producenten. 

Agenda overzicht lab:

° Introductie en context van de eiwitshift (plenair)


Met onder meer een korte toelichting op de nieuwe Green Deal Eiwitshift op ons bord 2.0 door Enya Wynants (Procesbegeleider duurzame voeding, Departement Omgeving)

° Voorstelling van de drie pistes voor een eiwitshift met drie moderatoren (plenair)
° Aan de slag met jouw gemeente (in break-out sessies)

Kies voor één van de drie pistes en laat je meenemen door de sprekers/moderatoren. 

PISTE 1: Communicatie & burgeractivatie - Hoe kan je inwoners meenemen in de eiwitshift, bijvoorbeeld via campagnes zoals halfhalf?

Spreker/moderator Vanessa Debruyne (ProVeg Belgium) toont je hoe steden en gemeenten al stappen zetten in de eiwitshift: van opvallende evenementen tot kleinschalige awards. Zo ontdek je hoe jouw gemeente de HalfHalf-campagne succesvol kan inzetten.

PISTE 2: Duurzame aankopen & catering - Hoe kan je de eiwitshift verankeren in overheidsopdrachten en gemeentelijke catering?

Spreker/moderator Tom Berghmans (Food Atelier César) belicht het thema vanuit Food Atelier César en toont hoe gemeenten, in samenwerking met producenten en consumenten, een catering kunnen uitbouwen die de eiwitshift stimuleert. Hij gaat ook in op de uitdagingen en hoe die te overwinnen.

PISTE 3: Samenwerking met landbouw & lokale producenten - Hoe kunnen publieke gronden, boeren en korte ketens mee in de eiwitshift?

Spreker/moderator Eva Kerselaers (gemeente Sint-Truiden) Eva Kerselaers heeft een bijzondere periode achter de rug in Gent waar ze sterke samenwerkingen opgezet heeft met lokale landbouwers. We krijgen een inspirerende inkijk in hoe Sint-Truiden inzet op samenwerking rond publieke gronden voor duurzame landbouw, met onder meer de teelt van eiwitrijke gewassen.

Spreker/moderator Evert Bessemans (gemeente Sint-Truiden) neemt je mee in het verhaal van Sint‑Truiden en laat zien hoe publieke gronden kunnen worden ingezet voor duurzame landbouw en de teelt van eiwitrijke gewassen. Hij belicht hoe boeren, lokale producenten en korte ketens samen kunnen werken om de eiwitshift concreet vorm te geven, en welke kansen dit biedt voor duurzame, lokale voedselproductie én een gezonde gemeenschap.

° Wat nu? (plenair)

Vanuit de break-outs: wat zijn de grootste vraagstukken en barrières? Waar zijn al antwoorden op? Wat heb je nodig? 

Praktisch:

We zien je online op Zoom op woensdag 26 november van 10.00 tot 11.30 uur.

Kun je er op dat moment niet live bij zijn? Schrijf je toch in: de opnames ontvang je achteraf per mail (met uitzondering van de break-out sessies). 

Wil je na het online lab nog een individuele mentoring van één uur volgen? Na afloop van het lab kan je je hiervoor kandidaat stellen. Schrijf je hieronder in voor het online lab.

No items found.
Schrijf in
No items found.